Giant Otter Rupununi
Welkom in Guyana
I love Guyana sign

Waar ligt Guyana?

Guyana is 5 keer zo groot als Nederland. Van noord naar zuid is het ongeveer 800 kilometer en van west naar oost 470 kilometer. Het land grenst in het oosten aan Suriname, in het zuiden aan Brazilië en in het westen aan Venezuela. Guyana bestaat uit verschillende regio's hieronder licht ik de regio's toe die het meest interessant zijn voor toeristen.

Essequibo regio

De Essequibo bestaat uit twee verschillende gebieden. De Essequibo rivier en de Essequibo kust. De rivier functioneert als hoofdweg door het land en heeft veel eilanden. Het bekende Fort Island is ook gelegen aan de Essequibo rivier. De Essequibo kust is een mix van Atlantische kust, savannes, meren en kreken. Lake Capoey is ook een bezoek waard. Hier leeft nog steeds een Amerindian gemeenschap volgens de authentieke stamcultuur. De gemeenschap is bereikbaar via de weg en met de boot.

Fort Island Guyana

Fort Island Guyana een stukje Nederlandse historie 

Lake Capoey uit de lucht genomen Guyana

strand Lake Capoey Essequibo Guyana.

Demerara Harbour brug Guyana

De brug over de Demerara rivier is de langste floating brug in Guyana 

Iwokrama regenwoud

Het Iwokrama regenwoud is 3.710 vierkante kilometer groot en wordt vanwege zijn locatie wel ‘het groene hart van Guyana’ genoemd. 

Het Iwokrama International Centre for Rainforest Conservation and Development is een uitstekend voorbeeld van de inspanningen om het regenwoud van Guyana te beschermen. Het centrum doet onderzoek naar duurzaam behoud en beheer van het regenwoud dat ook toepasbaar is voor andere bestemmingen wereldwijd. Bezoekers kunnen helpen met het onderzoek en deelnemen aan wildlife spotting tours met lokale experts.
U kunt overnachten bij de Iwokrama River Lodge. De lodge is gelegen aan de Essequibo rivier. In het Iwokrama regenwoud vindt u ook de Canopy Walkway. 

Iwokrama’s biodiversiteit maakt het tot een van de beste wildlife bestemmingen in Zuid Amerika.  

Het Iwokrama regenwoud is ideaal voor iedereen, van de serieuze ornitholoog tot de informele natuuronderzoeker. Met meer dan 500 soorten vogels in het bos, zullen vogelaars zeker beloond worden! De Capuchinbird, Purple Crimson Topaz (grootste kolibrie), Guianan Red-Cotinga, Cock of the Rock en de zeldzame Rufous-winged Ground Cuckoo zijn slechts een kleine greep uit de vogels die u zou kunnen zien als u Iwokrama bezoekt.

Canopy Walkway Guyana

Canopy Walkway Guyana 

Iwokram River Lodge

Iwokrama River Lodge & research center

veerboot over de Essequibo rivier

Deze veerboot gaat over de Essequibo rivier

Noord Rupununi

Het hart van de Noord Rupununi bestaat uit onaangetast regenwoud. Reizigers die bij één van de lokale communities verblijven kunnen overnachten in eco-lodges en kennis maken met de vele mogelijkheden van het regenwoud. zoals vogels spotten en het lokale wildlife bekijken. 

De beste manier om naar Runipuni te reizen is met het vliegveld naar Lethem. Veel communities bieden transfers aan vanaf Lethem. Een andere manier om naar deze regio te reizen is met de busjes die vanuit Georgetown vertrekken. Dit is een lange oncomfortabele reis. 

In deze regio vindt u Surama Eco Lodge, Karanambulodge en de Caiman house. 

weg binnenland Guyana

Dit de weg naar Lethem door het binnenland van Guyana 

vogelspotten Guyana

In de Rupununi kunt u heel goed vogels spotten  

lokale visserman Guyana

In het binnenland is het echt genieten 

Centraal en Zuid Rupununi

De Centrale en Zuid Rupununi bestaan voornamelijk uit een savanne-achtig landschap met bergen en laaglandwouden.

De Rupununi wordt beschouwd als de meest biodiverse regio in Guyana met 250 soorten vogels waarvan 18 uitsluitend in de deze laaglandwouden voorkomen. Ook de  jaguar,  de grootste katachtige in Zuid-Amerika komt hier voor. Verder vindt u hier de arapaima, s’ wereld grootste  zoetwatervis en de grootste miereneter. Daarbij is het ook een zeer goede locatie om de Harpij-arend te spotten, een van de meest krachtige roofvogels ter wereld.

In de Rupununi is genoeg te doen. U kun natuurwandelingen maken, wildlife en vogelspotten, sportvissen en 4x4 tochten door de savanne maken. Bent u sportief ga dan kanoën over wilde rivieren of paardrijden. 

Saddle mountain Guyana

Saddle mountain gelegen in de Zuid Rupununi 

paardrijden in de Rupununi

In de Rupununi
kunt u mooie paardrijtochten maken 

reuze miereneter Guyana

Hier kunt u kennismaken met de reuze miereneter