Wetenswaardigheden

Wetenswaardigheden Guyana, hoe meer u voorbereid bent wanneer u aankomt hoe makkelijker.

Taal
De voertaal is Engels  met een creoolse twist.
Tijdverschil met Nederland is 6 uur vroeger

Klimaat 
Het klimaat is warm en aangenaam  het grootste deel van het jaar. De warmte wordt getemperd door de zeebries aan de kust. Een paraplu is handig tijdens de twee natte seizoenen, mei en juni en van december tot eind januari. . De temperatuur aan de kust land varieert van 20 graden Celsius met een gemiddelde temperatuur van 26,8 graden Celsius. In het binnenland is het tussen de 18,3 graden Celsius en 39,4 graden Celsius met een gemiddelde van 28,3 graden Celsius.

Valuta
De Guyana Dollar met een fluctuerende wisselkoers van

GYD $ 200,00 USD $ 1,00
GYD $ 365,00 tot Pounds $ 0,73
GYD $ 265,00 Euro $ 0,87

Er zijn diverse wisselkantoren in Georgetown.  De meeste wisselkantoren zijn open van 8: 00u tot 17: 00u en op zondag 8: 00u tot 16: 00u.
In Georgetown kan je pinnen bij het Pegasus hotel en bij de Nova Scotia bank.


Creditcard
Gangbare credit cards en reischeques worden door de meeste hotels, restaurants, supermarkten, autoverhuurbedrijven en touroperators geaccepteerd.  Creditcards met CIRRUS en / of PLUS merk kunnen worden gebruikt bij elke Nova Scotia Bank geldautomaat in Guyana.

Vertrekbelasting
Een vertrekbelasting van 4000 GYD $ (USD $ 20) is verschuldigd bij vertrek op CJIA. Deze belasting wordt betaald op het vliegveld in de buurt van de check-in balie. U moet uw ticket te bevestigen ten minste 48 uur voor vertrek.

Vertrekbelasting Guyana

Rijden
In Guyana wordt er links gereden.

Emergency Numbers
Politie – 911
Fire – 912
Ambulance – 913
Telefoongids assistentie – 092

Elektriciteit
De spanning in Guyana is 110/240 volt

Luchthavens
De nationale luchthaven is Cheddi Jagan international Airport. De luchthaven ligt op 41 km van de hoofdstad Georgetown
Ogle airport ligt vlakbij Georgetown en heeft sinds een paar maanden een andere naam Eugene F. Correira International Airport hiervandaan
vertrekken de vluchten naar Lethem, de Kaieteur falls en de airstrips in de Rupuni of het regenwoud.

Cheddi Jagan International Airport

 

 

 

 

 

 

Veiligheid
Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen als u zou doen in elke stad of onbekende omgeving. De meeste gebieden zijn veilig te voet overdag neem in de avonduren een taxi.
Gezondheid
Het is veiliger om gezuiverd water uit flessen te drinken.  U kunt bij supermarkten, winkels en verkopers langs de weg in heel Guyana water kopen.

Er bestaat een risico van malaria in bepaalde delen van het land. Raadpleeg een arts voor de benodigde voorzorgsmaatregelen als u van plan bent om naar Guyana te reizen. Georgetown en de kustgebieden zijn malaria-vrij.